case

Nahan värjäystä ympäristöä kunnioittaen

Värjäämällä saadaan kestäviä nahkatuotteita

Nahka on monella tapaa lyömätön materiaali esimerkiksi vaatteiden, kenkien, verhoilumateriaalien ja autonistuinten valmistuksessa. Tärkeä osa nahan valmistusta on värjäysprosessi, joka tekee nahasta kestävämmän. Se vakauttaa nahan sisäisen rakenteen ja estää luonnonproteiineja hajoamasta ajan myötä.

Ympäristö- ja nahkuriystävällinen Tanfor T

Nahan värjäys on runsaasti vettä kuluttava teollisuudenala. Kiinteä jäte, jätevedet ja jätevedenkäsittelystä syntyvä liete ovat haasteita teollisuudenalalla, joka toimii yhä kiristyvien ympäristön päästövaatimusten puitteissa. Jätevedenkäsittelystä ja kiinteän jätteen hävittämisestä voi aiheutua nahkureille hyvin korkeita kustannuksia.

Kemira ChemSolutionsin Tielin toimipaikka Alankomaissa on yhdessä Espoon T&K-keskuksen kanssa kehittänyt uuden tuotteen, joka haastaa perinteiset mineraalivärjäysmenetelmät. Kemiran Tanfor T:tä voidaan pitää vallankumouksellisena tuotteena alallansa. Sen ympäristöedut ja kustannustehokkuus ovat vertaansa vailla. Tanfor T:tä voidaan käyttää kaikenlaisissa sovelluksissa, kuten autoteollisuudessa sekä verhoilumateriaalien, vaatteiden ja kenkien valmistuksessa.

Tuote perustuu luonnosta löytyvien alumiinin ja piin sekä ihmisille ja ympäristölle täysin turvallisten orgaanisten happojen yhdistelmään. Sen komponentit ovat osittain biologisesti hajoavia sekä ympäristölle haitattomia, ja niitä käytetään esimerkiksi jätevedenkäsittelyssä ja kotitalouden pesuaineissa. Mikä tärkeintä, Tanfor T:ssä ei ole käytetty kromia, aldehydejä eikä orgaanisia liuottimia, jotka aiheuttavat nahkureille kalliita sivuvaikutuksia. Vettä on helpompi käsitellä, ja samalla kiinteän ja nestemäisen jätteen määrä vähenee. Nahkurit voivat ottaa Tanfor T:n käyttöön ilman suurempia prosessimuutoksia.

Ekologinen tuotanto ja laadukas suunnittelu

Tanfor T:ssä on monia muitakin etuja. Tanfor T:llä värjätty nahka on erityisen vaaleaa kromivärjättyyn wet blue -nahkaan verrattuna, minkä ansiosta sitä on helpompi värjätä jopa hyvin kirkkailla väreillä. Lisäksi värien ja muiden prosessikemikaalien korkea käyttöaste laskee kustannuksia. Nämä ominaisuudet huomattiin myös lokakuussa Bolognan nahkamessuilla, missä tuote lanseerattiin ja missä se sai paljon myönteistä palautetta asiakkailta.

Kirkkaat värit ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä myös tunnetulle kenkäsuunnittelijalle Minna Parikalle, joka suunnitteli Kemiralle mallikengät ja -laukut Tanfor T:tä käyttäen. "Kestävyys- ja ympäristöarvot ovat yhä tärkeämpiä kenkäteollisuudessa, ja nahkakenkien valmistus ympäristöystävällisesti voi olla haastavaa", Parikka sanoo. Suunnittelijana hänelle on tärkeää saada markkinoille uusia, ekologisemmin tuotettuja nahkoja, joissa kirkkaat värit säilyvät. "Kuluttajat, ja minä suunnittelijana, olemme tietoisia ekologisista arvoista ja haluamme vaalia niitä."